Gerçin Höyük Arkeoloji Projesi

 

2022 yılı Yüzey Araştırmaları

 

Haritalandırma: Yüksek hassasiyetli cihazlar aracılığı ile Gerçin Höyüğün haritalandırma ve 3D topografik çizimleri GIS veri tabanına aktarılacak.

 

GIS veri tabanı oluşturma: Gelecek yıllarda gerçekleştirilecek çalışmalarda kullanılacak yöntemlere göre GIS temeli ilişkisel veri tabanı oluşturulacaktır. Oluşturulan Gerçin Höyük haritasına geçmişte alanda yapılan tüm çalışmalardan elde edilen tüm veriler uydu ve haritalar aracılığı ile oluşturulacak yeni veri tabanına aktarılacak. 

 

Yüzey Araştırması: Materyal kültürün belgelenebilmesi için araştırılma ve tarama çalışmaları yapılacaktır. Tespit edilen matertal kültürün önceden oluşturulacak GIS veri tabanına dağılımları işlenecek böylece Gerçin Höyük’te materyal kültürün dağılım şeması ortaya konacaktır.

 

Alan Kaydı: Haritalandırma çalışması sonrası  araştırma ekibi höyük yüzeyinde seramik ve diğer arkeolojik malzemeleri oluşturulacak gridlere göre toplayacak. Temizleme ve fotoğraflama işlemleri uzmanlar tarafından yapılacak, kronolojik ve kültürel tarihlendirme için kullanılacaktır. 

 

Kamusal Arkeoloji Çalışmaları

Gerçin Höyük Arkeoloji Projesi yeni bir kavram olan kamusal/toplumsal arkeoloji yaklaşımının temel ilkelerini benimser. Bu bağlamda Gaziantep Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde öncelikli olarak toplumun arkeolojik kültürel miras farkındalığını tespit eden sosyolojik bir araştırma gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Çalışma sonrası toplumun arkeolojik kültürel mirasa olan farklındalığının artması, bağ kurması, koruması ve çevreye saygılı yöntemler ile ekonomik değerlere dönüştürülmesine yönelik projelerin geliştirilmesi yerel yönetimlerin işbirlikleri ile sağlanacaktır.    

Yöntem